Het is 8.30 uur. De koeien van boer René Robbemont zijn wat onrustig. De ochtend gaat namelijk anders dan anders. Normaal rond dit tijdstip waren ze allang het weiland in, nu staan ze nog vast in de stal. Voor hen staat de boer met een formulier, achter hen veearts Bernd Hietberg van dierenartsenpraktijk Beilen met één hand in het plastic en om zijn andere arm een compact echoapparaat.
De melk van de koeien van Robbemont voldoet aan het keurmerk On the way to PlanetProof, opgesteld door SMK (Stichting Milieukeur). De boer moet aan de extra strenge eisen voor duurzamer boeren voldoen op het gebied weidegang, diergezondheid en dierenwelzijn. Ook moet hij rekening houden met de biodiversiteit van zijn stuk land en het klimaat. Robbemont wijst naar een koe die tegen een grote ronde borstel schuurt. “Dat is een koeborstel, die heb ik ook voor PlanetProof moeten aanschaffen,” zegt de boer. “De borstel verzorgt de huid van de koeien en ze vinden het heerlijk te gebruiken als ze jeuk hebben.”
“De voorwaarden voor het keurmerk zijn pittig,” erkent de boer, maar het hij vindt het de moeite waard. “Je doet natuurlijk iets goeds en je krijgt een extraatje op de melkprijs.” Boeren die melk geven volgens de richtlijnen van PlanetProof krijgen per liter 2 cent extra. Dat is voor de boer een significant verschil op een totaal van zo’n 800.000 liter melk per jaar.
Een beter dierenwelzijn heeft uiteindelijk ook zijn weerslag op het slagingspercentage van een drachtige koe. Want koeien die gezond zijn, hebben grotere kans om vlot drachtig (of zwanger) te worden en zelfstandig een gezond kalf op de wereld te zetten. Een bedrijfsbezoek betekent voor veearts Hietberg veel kijken van binnen en buiten de koe. Een voor een gaat hij ze af. Op een echo ziet Hietberg of de koe drachtig is, ook rekent hij de dagen tot het kalveren (de bevalling) uit. Hietberg duidt het beeld van de echo. “Zwart is het vruchtwater, wit het kalfje. De veearts wijst naar een lijn door het witte gedeelte heen. “Dat zijn de ribben, de ontwikkeling van een klein embryo tot kalfje is fascinerend,” licht hij toe.
Verder kijkt Hietberg ook naar de algehele gezondheid van de koe. Haar poten, uier, klauwen, niets gaat aan het oog van de veearts voorbij. Hietberg: “Je moet op veel letten. Staat ze goed op haar benen? Hoe is haar vertering? Heeft ze een goed gevulde buik, dus de pens, is ze op het goede gewicht? En als ik wat bijzonders zie, kijk ik of het te verklaren is en bespreek ik het met de boer. Misschien ligt het aan het voer of is het wat anders.”
Als de veearts klaar is, zet de boer meteen het hek open. De koeien twijfelen er niet aan om nog langer in de stal te staan. Voor het PlanetProof-keurmerk moeten de koeien minimaal 120 dagen per jaar, gemiddeld 6 uur per dag in de wei staan. De koeien van Robbemont zijn gewend om daaroverheen te zitten. Ze zijn gewend om ongeveer zeven uur per dag op stukken land van in totaal 55 hectare te grazen en lopen ook veel langer buiten dan 120 dagen.
Bron: https://thedailymilk.nl/